Mantis Bug Tracker

View Issue Details Jump to Notes ] Issue History ] Print ]
IDProjectCategoryView StatusDate SubmittedLast Update
0006664opensim[GRID] Hypergridpublic2013-06-07 08:532013-07-03 08:21
Reporteraiaustin 
Assigned To 
PrioritynormalSeverityminorReproducibilityalways
StatusnewResolutionopen 
PlatformPCOSWindowsOS Version8
Product Versionmaster (dev code) 
Target VersionFixed in Version 
Summary0006664: [GATEKEEPER SERVICE] reports Unable to send information. Please specify a default region for this grid!
DescriptionBut my Robust.HG.ini file includes this line and Openvue is one of the regions on an OpenSiim.exe instance on the same machine.

    Region_Openvue = "DefaultRegion, FallbackRegion"

which is on port 9000 when OpenSim starts shows with no name and "(Unknown)" type...

2013-06-07 04:28:38,478 DEBUG - OpenSim.Services.HypergridService.GatekeeperService [GATEKEEPER SERVICE]: Request to link to default region
2013-06-07 04:28:38,962 DEBUG - OpenSim.Services.GridService.GridService [GRID SERVICE]: GetDefaultRegions returning 0 regions
2013-06-07 04:28:38,962 DEBUG - OpenSim.Services.HypergridService.GatekeeperService [GATEKEEPER SERVICE]: Unable to send information. Please specify a default region for this grid!
2013-06-07 04:28:48,369 DEBUG - OpenSim.Services.HypergridService.GatekeeperService [GATEKEEPER SERVICE]: Request to link to default region
2013-06-07 04:28:48,385 DEBUG - OpenSim.Services.GridService.GridService [GRID SERVICE]: GetDefaultRegions returning 0 regions
2013-06-07 04:28:48,385 DEBUG - OpenSim.Services.HypergridService.GatekeeperService [GATEKEEPER SERVICE]: Unable to send information. Please specify a default region for this grid!
2013-06-07 04:58:50,198 DEBUG - OpenSim.Services.HypergridService.GatekeeperService [GATEKEEPER SERVICE]: Request to link to default region
2013-06-07 04:58:50,416 DEBUG - OpenSim.Services.GridService.GridService [GRID SERVICE]: GetDefaultRegions returning 0 regions
2013-06-07 04:58:50,416 DEBUG - OpenSim.Services.HypergridService.GatekeeperService [GATEKEEPER SERVICE]: Unable to send information. Please specify a default region for this grid!
TagsNo tags attached.
Git Revision or version number
Run Mode Grid (Multiple Regions per Sim)
Physics EngineODE
Script Engine
Environment.NET / Windows64
Mono VersionNone
ViewerFirestorm 4.4.0 OS
Attached Files

- Relationships

-  Notes
(0024019)
aiaustin (developer)
2013-06-07 08:57

Unless its the case that these messages are referring to another grid for a HG traveller who does not have a default region configures. Its difficult to say from the debug message whether its referring to the local grid (as I assume given its in the console logs) or the home grid of a visitor.
(0024020)
Diva (administrator)
2013-06-07 09:01

This grid
(0024022)
aiaustin (developer)
2013-06-07 09:12
edited on: 2013-06-07 09:18

In that case we have a bug I think Diva? Unless there is some further configuration mistake somewhere. I will separately report the problem with one region showing an unknown until I do a map search.

http://opensimulator.org/mantis/view.php?id=6665 [^]

The default region is on the region openSim.exe on port 9000 and coincidentally the default region "Openvue" has the same name as the grid but I tried renaming the region and putting it on another port and that made no difference.

Maybe not related and I think you previously said it can be ignored but I always see

[USER AGENT SERVICE] Gatekeeper sees me as

with nothing after the "as".. though the GatekeeperURI is set in Robust.HG.ini

GatekeeperURI = "http://virtual.aiai.ed.ac.uk:8002" [^]

(0024033)
aiaustin (developer)
2013-06-08 08:42

Exploring further... I see that Firestorm 4.4.0 reports the Openvue grid regions as Moderate rating which is what they are set to. Imprudence 1/40 Beta reports the regions as Mature.

A search in the map on Firestorm does seem to find the regions if they are named with the form

http://virtual.aiai.ed.ac.uk:8002/ [^] Openvue

but if I use the grid name only it fails to find the indicated default region as configured in Robust.HG.ini

http://virtual.aiai.ed.ac.uk:8002/ [^]

10:21:51 - [HYPERGRID LINKER]: Link to http://virtual.aiai.ed.ac.uk:8002/ [^] , in 3
1193-0
10:21:51 - [MAPSEARCHMODULE]: search http://virtual.aiai.ed.ac.uk:8002/ [^] returned
 0 regions. Flags=0
(0024034)
Diva (administrator)
2013-06-08 08:50

this sounds like a misconfiguration of your robust server, section [GridService]
(0024036)
aiaustin (developer)
2013-06-08 09:42

I did try to look for such issues... but could not spot any... extracts here from my Robust.HG.ini with commented lines removed...

[Hypergrid]
     HomeURI = "http://virtual.aiai.ed.ac.uk:8002" [^]
     GatekeeperURI = "http://virtual.aiai.ed.ac.uk:8002" [^]

[GridService]
    ; Next line to add functionality for Diva Wifi only - otherwise not needed
    ; StorageProvider = "Diva.Data.MySQL.dll"

    LocalServiceModule = "OpenSim.Services.GridService.dll:GridService"
    HypergridLinker = true
    AssetService = "OpenSim.Services.AssetService.dll:AssetService"
    MapTileDirectory = "./maptiles"
    Region_Openvue = "DefaultRegion, FallbackRegion"

    ;; If you have this set under [Hypergrid], no need to set it here, leave it commented
    ; GatekeeperURI = "http://virtual.aiai.ed.ac.uk:8002" [^]

I did just noticed that I had the HypergridLinker line in twice... but that made no difference when corrected. But please note that

         HypergridLinker = true

is in Robust.HG.ini.example twice at the moment.
(0024037)
aiaustin (developer)
2013-06-08 09:50
edited on: 2013-06-08 10:05

Is it possible that the config-include/GridCommon.ini.example where there are three instances of gatekeeper = should be GatekeeperURI = ?

In these three sections:
[GridService]
[Messaging]
[HGInventoryAccessModule]

But I had

[Hypergrid]
      HomeURI = "http://virtual.aiai.ed.ac.uk:8002" [^]
      GatekeeperURI = "http://virtual.aiai.ed.ac.uk:8002" [^]

in GridCommon.ini anyway, so I assume that would have provided any necessary GatekeeperURI value required there?

I wonder if the port :8003 usage in GridCommon.ini.example could be a source of some problems as that port is not open to the outside world, but only intended for inter-module use I believe? Should any of these be port :8002 to allow proper external access? For example this is my GridServerURI in config-include/GridCommon.ini

[GridService]
    GridServerURI = "http://virtual.aiai.ed.ac.uk:8003" [^]

(0024038)
Diva (administrator)
2013-06-08 10:09

If your gatekeeper can't find it's own default region, that is a problem in the configuration of your robust server [GridService]
(0024138)
Gwyneth Llewelyn (reporter)
2013-06-25 10:50
edited on: 2013-06-25 10:51

Just for the record, I seem to have the same issue (Robust ignoring the region flag settings defined on Robust.HG.ini) the only way I managed to get this working was by manually going into the Robust console and add the required flags from there, e.g.

set region flags "My Default Region" RegionOnline,DefaultRegion,FallbackRegion

Fortunately the flags are persistently saved to the database.

This was tested under OpenSim 0.7.5 Dev b768c35 (interface version 7)

(0024170)
Selea Core (reporter)
2013-07-01 13:33

I have the same problem as Gwyneth Llewelyn.

My grid runs on opensim-0.7.5 in Windows 8

When I tried to manually set it in the Robust Console, I get "Region not found".

I still have visitors landing at Selea's World though. So I'm not sure how to resolve the problem with Robust.
(0024181)
Diva (administrator)
2013-07-03 08:21

Can't repro. I just tested with a test grid. Adding

[GridService]
    Region_Grid_Test_1.1 = "DefaultRegion, FallbackRegion"

to Robust.HG.ini makes the grid have a default region. Removing it, makes it not have a default region.

Note that it's not enough to add it to this ini file. You need to go through the process of registering the region with the grid service. What this means is that if you had forgotten to add this to Robust.HG.ini, you not only need to add it, but you need to reboot the region in question, so that it registers with the correct flags.

- Issue History
Date Modified Username Field Change
2013-06-07 08:53 aiaustin New Issue
2013-06-07 08:55 aiaustin Summary [GATEKEEPER SERVICE] reports => [GATEKEEPER SERVICE] reports Unable to send information. Please specify a default region for this grid!
2013-06-07 08:55 aiaustin Description Updated View Revisions
2013-06-07 08:57 aiaustin Note Added: 0024019
2013-06-07 09:01 Diva Note Added: 0024020
2013-06-07 09:12 aiaustin Note Added: 0024022
2013-06-07 09:17 aiaustin Note Edited: 0024022 View Revisions
2013-06-07 09:17 aiaustin Note Edited: 0024022 View Revisions
2013-06-07 09:18 aiaustin Note Edited: 0024022 View Revisions
2013-06-08 08:42 aiaustin Note Added: 0024033
2013-06-08 08:50 Diva Note Added: 0024034
2013-06-08 09:42 aiaustin Note Added: 0024036
2013-06-08 09:50 aiaustin Note Added: 0024037
2013-06-08 10:03 aiaustin Note Edited: 0024037 View Revisions
2013-06-08 10:04 aiaustin Note Edited: 0024037 View Revisions
2013-06-08 10:05 aiaustin Note Edited: 0024037 View Revisions
2013-06-08 10:05 aiaustin Note Edited: 0024037 View Revisions
2013-06-08 10:09 Diva Note Added: 0024038
2013-06-25 10:50 Gwyneth Llewelyn Note Added: 0024138
2013-06-25 10:51 Gwyneth Llewelyn Note Edited: 0024138 View Revisions
2013-07-01 13:33 Selea Core Note Added: 0024170
2013-07-03 08:21 Diva Note Added: 0024181


Copyright © 2000 - 2012 MantisBT Group
Powered by Mantis Bugtracker