Mantis Bug Tracker

View Issue Details Jump to Notes ] Issue History ] Print ]
IDProjectCategoryView StatusDate SubmittedLast Update
0006547opensim[REGION] OpenSim Corepublic2013-02-18 03:442013-02-21 15:56
Reportercaro thart 
Assigned To 
PrioritynormalSeverityminorReproducibilityalways
StatusconfirmedResolutionopen 
Platformi5-2500@3.3GHz 8GBOSWondows 7 64OS Version
Product Version 
Target VersionFixed in Version 
Summary0006547: Avatar texture corruption when crossing walking into adjacent opensim instance
DescriptionAll avatars (old, new, fancy or standard Ruth) lose textures-data when walking into another opensim instance.

If a second avatar logs in and a present avatar has previously walked across a region/sim boundary, than the second avatar will see the already present avatar as a cloud. Only ctr-alt-r, appearance edit or teleport from and to the region of the already present avatar resolves this.

The console reports on <appearance show avatarname> all textures not set (corrupt) when an avatar did a walking (or flying) cross into another opensim instance.

Starting of with OK textures, Zen and Firestorm keep showing a normal avatars, even if one crosses a sim boundary and the console reports corrupt textures. This stays true until they walk out of visual range and return. Than the returning avatar shows as cloud.
Steps To ReproduceStep 1: Log in as avatar A in opensim instance X
Control 1: Console command in instance X: appearance show avatarname
Step 2: Walk into an adjacent region in an other opensim instance
"Y" (do not bake, teleport or edit appearance!)
Control 2: Console command in instance Y: appearance show avatarname
Step 3: Log in as avatar B in either X or Y

My Results:
Control 1: OK
Control 2: corrupt
Step 3: A can see B normally, but B sees A as a cloud.
Additional InformationIs this the right place to report this issue? Well, I don't know.
Maybe it is a setting somewhere I have missed out on, please let me know...
It could be a viewer issue. If it is, quite a number of them have it.

At this point I am unable to specify this issue any further, I cannot figure out
a. if the viewer does send the texture info and the region server "doesn't get it"
b. if the viewer does not send the data in the first place, but needs to do that
c. if the viewer is not supposed to send out the texture data when crossing region / simulator boundaries, but some opensim process should be keeping an eye on textures
d. I am doing something wrong and can resolve this by ...

Anyway, telling customers to hit <ctr><alt>r every time they cross into another region is less then perfect. This is probably not the most pressing issue, but cloudy avatars have been a problem for a long time. It looks to me that this could be one of the culprits.
TagsNo tags attached.
Git Revision or version number0.7.4
Run Mode Grid (1 Region per Sim)
Physics EngineODE
Script Engine
Environment.NET / Windows64
Mono VersionNone
ViewerHippo, Imp, Zen, Firestor
Attached Files

- Relationships

-  Notes
(0023590)
justincc (administrator)
2013-02-21 15:56
edited on: 2013-02-21 15:58

I was able to reproduce this as of commit 9de670c on git master on mono 2.10.8/Windows .NET 3.5 with LL viewer 3.3.4 and LL 1.23.5

For some reason, on entering the destination region on a different simulator, the viewer is not sending an AgentSetAppearance UDP packet, which triggers the rebake request from the simulator when the texture is not found (because we don't currently store baked textures in any way on the asset service).

Teleports do this just fine, even if its to a neighbouring region on another simulator instead of a border cross.

I swear this used to work, so if anybody can identify an OpenSimulator where it did then that would be very helpful.

You can see more information about avatar appearance at [1].

By the way, just today I have changed the "corrupt" text to "incomplete" as this is more accurate. The problem here is that baked textures are not uploaded and even if they are we do not currently check that they are valid JPEG 2000 images.

[1] http://opensimulator.org/wiki/Appearance_Troubleshooting [^]


- Issue History
Date Modified Username Field Change
2013-02-18 03:44 caro thart New Issue
2013-02-18 13:33 Pixel Tomsen Note Added: 0023579
2013-02-18 21:10 Pixel Tomsen Note Deleted: 0023579
2013-02-21 15:56 justincc Note Added: 0023590
2013-02-21 15:56 justincc Status new => confirmed
2013-02-21 15:58 justincc Note Edited: 0023590 View Revisions


Copyright © 2000 - 2012 MantisBT Group
Powered by Mantis Bugtracker